SRS

SweLYS/SRS-systemet

 

2014 års SRS-tabell finner du här (enskrov).

2009 års regler är uppdelade i tre delar: – Standardbåtar, – Klassbåtar och – Mätbrevsbåtar.

Avdrag/tillägg på SweLYS-talet som tidigare fanns i reglerna är nu borttagna med ett undantag – det för spinnaker/gennaker, dock bara om det står i inbjudan och seglingsföreskrifter. Avsikten är att avdraget endast ska användas på lokala kappseglingar, sådana som inte är sanktionerade – såsom ”kvällskappseglingar” i klubben. Och det rekommenderas starkt att båtar utan spinnaker / gennaker seglar i egen klass.

Syftet med SweLYS/SRS-SYSTEMET är att ge båtar av olika typ möjlighet att kappsegla mot varandra.

SweLYS/SRS-TABELLER finns för kölbåtar, sportbåtar, jollar och flerskrovsbåtar.

SweLYS/SRS-TALEN i tabellerna är avsedda att spegla vad bästa båt av respektive båttyp kan prestera och de är baserade på kappseglingsstatistik, båttypsjämförelser och erfarenhet.

BÅTDATABLADEN innehåller uppgifter om båttypernas grundstandard med bl.a. måttuppgifter på skrov, rigg och segel.

SweLYS/SRS-MÄTBREV kan utfärdas för båtar som inte finns med i någon av SweLYS/SRS-tabellerna, eller som avviker från båttypens grundstandard.

SweLYS/SRS är ett empiriskt respitsystem, och på grund av systemets uppbyggnad är därför heller inte underlaget för beslut om nya eller ändrade SweLYS/SRS-tal och/eller SweLYS/SRS-tabellsplacering offentligt.

RESULTATBERÄKNING är enkelt – multiplicera SweLYS/SRS-talet med den seglade tiden och kortaste tiden vinner.
Ett annat sätt är ”Omvänd SweLYS/SRS”, =Tid-på-distans, där båtarna startar i förhållande till sina SweLYS/SRS-tal och lägsta talet först.

Informationer är hämtad från Svenska seglarförbundets hemsida och återfinns på: SweLYS/SRS

SS Angantyr kommer att följa SRS på tävlingarna och vi hoppas att dessa uppdaterade uppgifter ska vara korrekta och verklighetstrogna för våra aktiviteter. Om man inte är nöjd med det tal som SRS anger så får vi gemensamt skapa ett ”mätbrev” eller ännu hellre att båtägaren har ett officiellt mätbrev från SSF.

Lycka till i sommar alla seglare.

Print Friendly, PDF & Email