Isjaktsäsongen 2021.

Säsongen började på Lillasjön vecka 02. Tidigare år hade vi seglat på Kösen och Bolmen beroende på issituationen. Den grunda Lillasjöns tidiga is gav oss några veckors extra segling. Sjön är i minsta laget för issegling. Blåser det lite mer blir det kort mellan slagen om man inte ska hamna uppe i skogen. Nyblivne isjaktsägaren Thomas och hans dotter Hanna var de som drev igång den tidiga starten innan Bolmens is bar. Smålänningen dokumenterade med reportage och bilder. Det finns även en mycket bra video på nättidningen. Anders hade tidigt lagt upp appen Supertext för att informera isjaktsmedlemmarna med text, bilder och videor. Thomas var den mest hängivne med i särklass mest tid på isen och massor av Supertextmeddelanden som höll oss andra välinformerade om isläget, först på Lillasjön och senare på Bolmen. Gard och Conny rekade isen på Storsjön medelst långfärdsskridskoåkning. Klubben värnar säkerheten vid utövning av vår sport.

Fika vid badplatsen med solen som värmer, 2021.

Första veckan i februari var det dags för Bolmens is och Norrsjön. Thomas först och sen fyllde vi andra på.

Samling vid badplatsen, 2021

Den 6 februari var det premiär för den fantastiska kärnisen på Storsjön. Vår depå blev Råöns södra badplats. Det gick åt en hel del energi för att transportera isjakterna från Bolmstad hamn till depån på Storsjön och senare tillbaka. Mycket puttande genom snö och dålig is i sundet fram till Storsjön. Vissa dagar med lite bättre vind kunde man segla rakt genom. Bosse tröttnade dock vid ett sådant tillfälle på Isabellans prestanda och sålde densamma på Blocket i ren ilska.

Storsjöns sedvanliga förmåga att bilda isråkar upprepade sig. Halvmeter höga ”isberg” med varierande höjd sträckte sig så långt ögat kunde se. Dessa sprickbildningar som antingen trycker ihop isen till ”berg” eller delar isen med öppet vatten som följd begränsar isseglandet och kräver stor uppmärksamhet. Detta till trots seglade vi över Storsjön ner till Bolmen hamns norra ”infart” ett flertal gånger denna säsong.

Gard hade tillverkat nya rundningsmärken som vi utnyttjade två gånger för race. Första tillfället vann Gard överlägset och vid andra tillfället tog Claes-Åke revansch. Vid båda tillfällena hade vinnaren sin jakt i bäst skick och rätt utrustad och förloraren sin jakt tvärtom. Eftersom tävlingsintresset inte är på topp blev det därför mest cruising under säsongen.

Alla var överens att årets issäsong skrev in sig i historieboken som en av de bästa hittills i Angantyr. Isens tjocklek var som mest uppåt 3 dm. Vi kunde räkna in 10 st isjakter som under säsongen njöt av sin segling på Bolmens is under vintern 2021 med fantastiska förhållanden. Säsongen varade hela februari med Thomas och Hanna som sist ut.

Dags för fika vid badplatsen, 2021. Bosses Isabella till vänster innan han hunnit sälja den.
Anton och Marco gör upp eld för att Johan ska kunna värma sig medan Gard plockar fram torra kläder, 2021.
Johan blev assisterad av Gard med ombyte efter närkontakt med flytande vatten 2021.
bild med text
Ett gäng glada isseglare på Storsjön 2021. Gard, Anders, Thomas, Andreas, Nicklas, Conny och Claes.Åke bakom kameran.
Samtliga treor samlade på Storsjön 2021. Anders Isabella och Nicklas Blue-cart i högerkanten.
Sista dagen för året 2021 på Norrsjöns månlikytliga is. Ljudet från isjakternas framfart på den ojämna isen kunde höras över hela fjärden.
Thomas, Conny och Gard på SSA`s brygga 2021.
En DN och Nicklas Blue-Cart framför treorna vars förare fikar i badviken.
Den långa råken Storsjön 2021 med en långfärdsskridskoåkare som funderar hur han ska ta sig över hindret.
Klart för start på Storsjön 2021.
Thomas trea parkerad på Storsjöns blanka kärnis 2021.
Paus vid badplatsen på södra Råön, 2021.
Riggning vid SSA`s brygga i Bolmstad hamn.
Fika vid badplatsen med solen som värmer, 2021.
Samling vid badplatsen, 2021
Print Friendly, PDF & Email