OP-cupen 2011

Den 4 september var det dags för OP-cupen för seglarskolans elever. Vinden var ganska svag, solen sken och fyra båtar var riggade för att ge sig ut på vattnet.
På rorsmansmötet klockan 10:00 gick Jens och Anders igenom dagens förutsättningar. En Neapel-bana skulle läggas ut och helst fyra lopp skulle seglas. Dock ingen start efter klockan 15. Startrutiner, väjningsregler och rätt till plats vid boj ritades och skrevs på tavlan.
Klockan 11:14 ljöd signalen för första nedräkningen.

Flagga E fladdrade lite lätt i solen och båtarna började segla runt i cirklar runt startbojarna. Flagga P och signal upplyste seglarna om att nu var det bara 9 minuter kvar till start.
En minut innan start blåstes det återigen i hornet och flagga P sänktes. Båtarna började nu närma sig startlinjen. Vid starten gick tre båtar över startlinjen medan Julius i den fjärde hade vänt från linjen. Vi i startbåten kliade oss i huvudet och undrade vad som hänt. Senare på dagen fick vi förklaringen att han räknade fel och trodde det var en minut kvar.
Iväg drog i alla fall tre båtar med den fjärde båten en bit bakom. Vinden skiftade styrka men behöll riktningen ganska bra. En by varade ofta i flera minuter.
I mål gick först Isak, följd av Garri, Julus och Samuel.
Lopp 2.
Vinden hade nu börjat öka lite men banan låg bra som den gjorde och efter en fikapaus var det åter dags för en start. Denna gången startade Julius först och behöll ledningen hela vägen in till mål. Isak coh Garri slogs flera gånger om placeringen ute på banan. Samuel kom vid kryssmärket att få en fördel gentemot de två andra båtarna när de skulle runda men slog tyvärr bommen i märket och var därför tvungen att runda på nytt. Detta kostade honom en bättre placering. På länsen sen gick Garri för nära Isak och fick kontakt vilket senare fick honom diskad i det loppet. I mål; Julius, Isak, Samuel.
Tredje loppet. Nu hade vinden ökat ordentligt och det var bra fart på båtarna. Mer gungande i funktionörsbåten men solen sken och vi hade kul ombord. Samuel däremot tyckte det räckte och seglade tillbaka mot land och fick därmed en DNS i resultatet. Starten var mycket tät och det gick fort i seglingen. Det var en del platsbyten under loppets gång och snygga undanmanövrar och målgången blev Julius, Garri och Isak.
Utan paus startades nedräkningen till lopp 4.
Förhållanden i det fjärde och sista loppet var som i det tredje. Starten var återigen tät med Julius i spetsen. Vid kryssbojen var det trångt men sedan spreds sig båtarna lite på banan. Båtarna behöll sina positioner till sista kryssen och vi i funktionärsbåten lade oss på mållinjen. Därifrån såg vi att Isak hade någon typ av problem med sin båt. Julius gick över mållinjen följd av Garri lite senare och vi åkte iväg till Isak. Det var bommen som släppt från masten men Isak löste situationen och han gick i mål som trea och dagens segling var över.
Båtarna satte fart mot hamnen för prisutdelningen.

AJ155_CIMG9029

Print Friendly, PDF & Email