Läger 2008

Klockan nio på lördagen 5/7 samlades årets deltagare till lägret i Bolmstad hamn. Den stora motorbåten packades med bord, tält och sovsäckar medan Antons Vega fick hedersuppdraget att medföra matvarorna. Alla hjälptes åt att rigga båtarna och körde fram dem till rampen. 09:30 hade vi rorsmansmöte på altanen. Utseglingen skulle börja med kryss och avsluta med skön slör. Vi sjösatte båtarna och vinkade av föräldrarna och satte kurs mot Råöns norra udde.
Då amanda inte ville segla blev hon hämtad av Jens för vidare transport till Antons Vega. Samtliga båtar låg nu och kryssade norrut. Vid omlastningen av Amanda från motorbåten till Vegan slant Jens på relingen och vred foten uppåt.
Efter en timmes hårt kämpande i motvind med försök att inte fastna i vindögat fick nybörjarna draghjälp upp till norrpricken. Nu var det betydligt trevligare slör ner mot Myrviken. Efter ytterliggare en timme var hela flottan samlad i Myrviken. Alla hjälptes åt att packa upp förutom Jens som stod i vattnet och gnydde åt sin fot som gjorde att han inte kunde ta sig åt något håll. Köket sattes ihop, toan och tälten restes på sina respektive platser.
Lunchen, bestående av mos och köttbullar i brunsås, började tillagas. Några stackare högg ved så att svetten rann. Efter maten var det fyrkamp mellan nybörjarna och fortsättarna. Första grenen var att kunna slå knopar och kunna sjövettsreglerna, andra att kasta kottar i en ring på marken. Så långt ledde nybörjarna stort. Tredje var snappa näsduk och avslutande var dragkamp. Fortsättarna hade nu utjämnat. Sista grenen var dragkamp. I dragkampen drog fortsättarna det längsta strået och vann hela tävlingen med 2 poäng. Bad och segling pågick i några timmar. Eldstaden tändes. Strax innan fem åkte Anton in med stora motorbåten till hamnen och hämtade föräldrar. Med föräldrarna kom det välbehövliga kryckor till Jens. Marco, eldare, såg till så att det var en ordentlig glödbädd i eldstaden. Eleverna grillade korv och föräldrarna grillade sin medhavda mat. Efter drygt två timmars umgänge när vi hade tänkt tacka föräldrarna för besöket mottog ledarna en korg fullproppad med godis, chips och en melon. Föräldrarna eskorterades tillbaka till hamnen. Här avslutade Ludvig och Amanda sin lägervistelse efter planering. Vi satt vid lägerelden och lyssnade på åskan över Bolmsö. Plötsligt kom, trots SMHI:s rapport, regn. Nu samlades de flesta i köket för att ta skydd mot regnet. Där stod vi och studerade regn och blixtnedslag i lite drygt en halv timme. Efter det slapp vi regnet under kvällen. Vi samlades runt lägerelden och berättade historier och sjöng sånger. En del tog ett kvällsdopp. Skymningen intog lägret och de flesta nybörjarna intog sina tält för att lyssna på musik mm. Under natten försåg Marco elden rikligt med bränsle. En efter en somnade ledarna och fortsättarna in vid elden eller i tält. Förutom att Johannes sprang runt och frågade vad klockan var vart tjugonde minut och att det började det att brinna i stockarna otaliga gånger så var natten lugn. Klockan 08:00 började det att låta i luren och kökspersonalen gjorde i ordning frukosten. Långsamt anslöt sig deltagarna till frukostbordet. Där började det årliga bråket att få morgontrötta barn att äta rätt antal mackor. Tälten plockades ner, motorbåten packades och campingplatsen städades. Alla utom Jens hjälptes åt och arbetsuppgifterna avklarades snabbt. Anton, Andreas och Fredrik fick den stora äran att demontera toaletten.
Båtarna riggades och skickades ut på. Vinden skulle kommit in över aktern men det gjorde den inte. I alla fall tog vi oss upp till norrpricken där det var dags för kryss, men nu hade det i alla fall börjat blåsa. Fortsättarna började segla ner mot hamnen medan nybörjarna gjorde så gott de kunde. Många har mycket övning kvar att genomföra i sommar innan kryssen sitter perfekt. Väl i hamnen avslutades helgen med diplomutdelning och information om sommarens fortsatta seglingar.

Slutligen några ord från Jens Göransson: ”Jag vill tacka alla som deltagit i årets läger och hjälpt till att genomföra den. Ni har varit otroligt hjälpsamma och allt har varit så roligt. Dessutom vill jag tacka för de kramar jag fick som avslutning på dagen i hamnen. Efter att ha kört in till stan satte jag sedan kurs mot akuten på Ljungby lasarett där läkarna tog lite röntgenbilder på min fot i alla möjliga vinklar och konstaterade att den bara är stukad. Så jag kommer att gå med kryckor till och från i en månads tid eller mer då jag inte har någon stabilitet i fotleden.
Tack till alla elever, ledare och föräldrar som gör seglarskolan och lägret möjligt.

/ Jens Göransson”

”PS. Jag trodde inte jag hade mer att skriva om lägret och det som hände där men tisdag kväll ringde den läkare som jag träffade i söndags och bad mig komma tillbaka till akuten. De har upptäckt sprickor i benet och jag är nu gipsad. Så sex veckor framåt kommer jag att vara gipsad. Så snett saker kan gå…

/ Jens Göransson”

För SS Angantyr Olof Stridsberg

Print Friendly, PDF & Email