Op-cupen 2008

Nu har vi seglat 2008 års OPcup. Klockan 10.00, den 24 augusti, hade vi rorsmansmöte.
Sex båtar med varsin laddad elev i.
Tävlingen avgjordes i en Neapelbana som lades en bit norrut ganska nära Råön. Vinden var inte så bra utan låg på bara några sekundmetrar.
Fört Racet:
Start; Johannes var ganska snabbt över linjen och började den första kryssen. Ludwig låg strax bakom. Sen kom Moa över linjen. Kevin kom lite efter men hade ändå Ida och Axel bakom sig.
Vid första rundningsmärket hade Johannes dragit i från lite medan Moa och Ludwig låg nära varandra. Kevin låg strax bakom men hade nu en högre fart än de framför. Ida och Axel tuggade sig framåt.
Båtarna gick nu över till slör och först till den bojen var Johannes. En liten lucka till Moa och Ludwig åter en liten lucka till Kevin. Men Axel hade nu kört i fatt Kevin. Ida låg nu en liten bit bakom.
Efter andra slören rundades den bojen enligt följande: Johannes, Moa, Kevin, Ludwig, Ida och Axel. Kevin hade alltså passerat Ludwig och Axel hade glidit ner bakom Ida. Det är kul för oss funktionärer när det rör sig i fältet.
Vid nästa boj gick alla in på kryss två. Fältets ordning var nu Johannes, Moa, Kevin, Axel,Ida och Ludwig. Denna ordning höll sig genom hela kryssen och ner på länsen. På sista kryssen upp mot mål började det dock hända saker. Johannes misslyckades med ett slag och tappade ledningen till Moa. Men Moa hade får dåligt inskotat på kryssen och som en pil kom Kevin in i mål som förste båt. Ställningen i mål blev: Kevin, Johannes, Moa, Axel, Ludwig, Ida.
Race 2:
Starten för Johannes blev åter ganska bra. Moa låg direkt bakom. Sen kom Ludwig. Sen en liten lucka till Axel, Kevin och Ida. Men det var mycket tätare mellan första och sista båt denna start.
Johannes drog i från och fick en bra lucka mellan sig och Moa. Moa i sin tur hade en lucka till Kevin och Ludwig. Lite sämre gick det för Axel och Ida på den kryssen. Ingenting särskilt hände förrän det var dags för andra slören. Där körde Ludwig in i Kevin men eftersom Kevin inte höll kursen bortdömdes protesten från Kevin.
In på andra kryssen låg flottan Johannes, Moa, Kevin, Ludwig, en lucka och sen Ida och Axel.
Ingenting förändrades på kryssen eller länsen.
Målgången blev Johannes, Moa, Ludwig, Kevin, Axel och Ida.
Race 3
Start: Ludwig gjorde en bra start med Moa och Johannes strax bakom. Kevin, Axel och Ida var lite långsammare över linjen. När de når första bojen är klungan uppdelad i två grupper. Längst fram är Johannes och Moa, Kevin och Ludwig. Med mindre fart kommer Ida och Axel.
På första slören står det helt still för Axel och han bryter loppet för att fixa lite och seglar sen runt för att invänta nästa race. In på andra slören kommer först Johannes, Moa och lite efter Kevin. Åter en liten lucka sen kommer Ludwig och Ida som nu fått bättre fart. Detta trots att vinden nu är lite sämre än den var vid starten.
Johannes behåller sin ledning över Moa medan Kevin knappar in och Ludwig och Ida ligger på samma avstånd som innan.
På länsen drar Johannes iväg från de andra och går in på sista kryssen nästan ett banben före de andra. Moa är nummer två in på kryssen tätt följd av Kevin.
Kryssen in i mål ändrar inget utan målgången blir Johannes, Moa och Kevin. Ida går däremot om Ludwig på kryssen.
Race 4:
Start; Den blir ganska bra och fältet är samlat med Moa först sen Johannes, Axel, Kevin, Ludwig och Ida. Men avståndet mellan båt ett och sex är nu inte längre än det var mellan båt 1 och tre i första starten. Alltså ligger de tätt.
Halvvägs upp till första bojen är ställningen Moa, Johannes, Axel, Ida, Kevin och Ludwig. Men det är snart ändrat och första bojen rundas enligt: Moa, Joahnnes, Ludwigm Kevin, Axel och Ida.
På första slören drar Johannes och Moa iväg och är nu vid nästa boj samtidigt som de andra är vid första. Vid tredje bojen skiljer det nästan ett helt banben mellan Moa och Ludwig. Johannes ligger strax bakom Moa. Samtidigt får Kevin och Axel närkontakt och Kevin blir straffad med en 720. Dvs han ska snurra två varv innan han får fortsätta. På grund av detta hinner både Axel och Ida förbi Kevin.
På andra kryssen är Moa och Johannes en bra bit före de andra. Men i den andra klungan ser ställningen ut så att Ludwig går in först sen Kevin och Axel jämsides och lite bakom ligger Ida. Axel får plötsligt närkontakt med Kevin och blir straffad med en 720.
In på länsen är då följande ordning: Moa, Johannes, Ludwig, Kevin, Ida och Axel.
Denna ordning håller de ända in i mål förutom Kevin som passerar Ludwig strax innan mål.
Ställningen blir då:
Johannes 2 1 1 2 Stryker en 2 och får 4 i poäng. Vinnare.
Moa 3 2 2 1 Hon stryker sin 3 och får 5 poäng. Glad tvåa.
Kevin 1 4 3 3 Han stryker 4an, summa 7. Tredje plats.
Ludwig 5 3 5 4 Stryker en 5 och får 12 poäng. Fjärde plats.
Ida 6 6 4 5. Bort med en 6 så blir poängen 15. Delad femte plats.
Axel 4 5 7 6. Han stryker sin 7 som han fick för att han bröt och kom då på delad femte plats med 15 poäng.
Sen åkte vi till hamnen och åt korv och delade ut priser. Sol hela dagen men lite för lite vind. Fast alla verkade nöjda med dagens insatser.
Tack till alla funktionärer, deltagare och kökspersonal.
/ Jens Göransson

Print Friendly, PDF & Email