Rövarcupen 2006

Lördagen den 9 september samlades 7 besättningar i Bolmstad hamn för att avgöra 2006 års RövarCup. Rorsmansmötet hölls klockan 10 och jag gick igenom startproceduren och banan samt uppdatering av LYS. Starten sattes till klockan elva strax väster om ön Kvarnholmen. Där låg dessa stora, orangefärgade tetrapacken från 1980-talet. Stor o tydliga utmärkte de Neapelbanans hörn.
Race 1 Då klockan blev elva saknades Lotusen och jag fick hissa APAN för att skjuta upp tävlingen några minuter. Klockan 11.05 skjöt Per iväg signalskottet för nedräkningen och det var nu tio minuter kvar innan start.
Övriga år som jag har haft tävlingen så har första racet alltid varit lite lugnare men i år var alla taggade från första minut. Fem minuter kvar och ljudet från signalhornet ljöd över sjön. Flagga P hissades till den redan resta E-flaggan. Alla båtarna låg nu och cirkulerade runt och strax under startlinjen. Det var en fröjd för mig o Per att vara tävlingsledare när så många tog tävlingen på så stort allvar. 11.15 gick startskottet och snabbt var alla båtarna på linjen. Först över linjen var claes Ekegren med sin Soling. Längst bort vid vänstra bojen gick Johan dahl med sin Starbåt upp på styrbords halsar. Just vid bojen på kollisionskurs på babords halsar kom Lars och Gunvor Andersson i sin Fenix, med Harald Dahl som gastande gast. Det blev en sammanstötning och Fenixen fick därmed göra en 720 som straff. Därefter gick tävlingen vidare för dem efter att gått över linjen som femte båt. Siste båt gick över linjen på 2:30.
Vid kryssbojen var Solingen först, på 8:30 minuter. Lotusen var på andra plats och placerade drygt en minut senare. 30 sekunder senare passerade Starbåten. Fenixen var ytterliggare en minut efter och gjorde ett försök att sätta spinnaker på slören. Det försöket gick inte så bra och vinsten med spinnaker var inte så stor den sträckan. Efter gippen och efter boj tre låg alla båtar på samma plats som vid boj två. Båtarna efter Fenixen var Z-Christian Andersson i sin Accent, Peter Wirkensjö i sin Winga och Ingo och sin IF-båt.
På sträckan till boj 1 igen gick Wingan om Accenten. I övrigt höll alla sina placeringar.Rundningen av den bojen gick också utan några närstrider.
Målgången blev efter 41:41 minuter då Solingen passerade linjen. Staren på 43:37. Lotusen 44:23. Fenixen 50:01. Accenten 57:07. Ingo 58:19 samt Winga på tiden 59:02. Dessa tider ska köras igenom LYS för att se korrekt placering. Se tabellen i botten av sidan.
Race 2 Klockan är 12:29 när signalen för nedräkningen börjar. Flagga E vittnade om den vind på 4 m/s som gick över Storsjön från väst. I byarna uppmätte jag 5,5 m/s. Solen lyste över vattnet. Startskottet gick och åter var alla samlade på linjen. Det såg ut att vara lite mer utrymme mellan båtarna nu men ändå var alla över på bara 1:35. I följande ordning: Solingen, Fenixen, Staren, Wingan, Lotusen, Ingo samt Accenten. Redan på vägen upp till boj 2 delades gruppen i två delar. Först förbi var solingen och Staren. Sen kom Fenixen och lyckades bra med att sätta sin spinnaker. Efter det for Lotusen förbi bojen. Sen var det ett litet mellanrum till Accenten, Wingan och IF:n. För att ta lite bilder och kolla upp tider så var jag inte närvarande vid boj tre utan åkte tillbaka till boj 1 för att kolla närstriden mellan den ledande klungan. Först in på andra kryssen var Solingen. Sen kom Starbåten tätt följd av Fenixen. Lite bakom dessa tre låg Lotusen. Staren gjorde ett fullbordat slag precis framför Fenixen och fick dem att vika ut mot banans sida.
Efter andra kryssen lade jag mig i position och kollade bara på passerande båtar. Solingen kom först. En lucka till Starbåten. Lotusen kom från banans styrbordssida och det var osäkert om båten låg före eller efter Staren. Fenixen passerade och därefter var det en lucka tills Wingan och Accenten kom samtidigt mot bojen. Accenten var först över tvåbåtslinjen och hade rätt till att runda bojen i fred. Trots detta gick Wingan runt och om Accenten. Kampen om att bli årets Rövare i all ära men en fajt mellan Peter och Wingan mot Accenten med Anton och Christian gjorde sig tydlig i vissa tillfällen.
På avstånd var det utan tvekan en vacker syn att se Fenixen med sin spinnaker på undanvindarna.
Målgången: Solingen, 39:51. Star 42:35. Lotusen 44:23. Fenix 45:30. Winga 54:24. Accenten 55:01. IF:n 56:14.

Race 3
Då vi i tävlingsledningen ville se fyra race så kortade vi av på pausen mellan race 1 och 2 och tog så gott som bort den helt mellan race 2 och 3. Inga starter efter klockan 15 var lovat.
Vinden var nu nästan konstant 5 m/s och låg kvar i samma rikting som innan. Ovanligt men välkommet att slippa vrida banan efter vinden. När startskottet ljöd låg Starbåten på linjen men först över linjen var ändå Accenten. Tätt bakom låg Wingan. Lotusen fick bra fart och gick över linjen och passerade Wingan efter nån minut in i tävlingen. Solingen, Fenixen och IF:n gick över samtidigt och alla båtar var därmed över på dryga minuten.
Solingen gick igenom hela fältet och var åter först vid boj 2. Starbåten och Lotusen kom sen med lite mellanrum. Fenixen passerade och därefter var det åter en lucka. Wingan hade gått långt ut på banans styrbordssida och därmed var det svårt att avgöra vilken plats den hade. Men den kom bara strax efter Accenten när de rundade bojen. Lite efter kommer IF:n. Efter de två sträckorna med slör var fältet på väg upp mot kryss två. Det hände inte så mycket på den sträckan och alla hade sina placeringar förutom Wingan som passerade Accenten en aning. Båtarna rundade bojen och gick på läns ner för sista gången. In på tredje kryssen var allt som det varit den sista stunden. Inga båtar hade bytt placering.
Ekegren passerade mållinjen med sin Solin 38:25 minuter efter start. Starbåten 40:28. Lotusen 41:02. Fenixen 44:17. Sen var det kampen mellan Accenten och Wingan. Wingan bevakade alla rörelse Accenten gjorde och gick över linjen på 47:54.Lite mer än en och en halv minut före Accenten på 49:32. Segern var tydlig ombord på Wingan. På 52:58 gick sista knallskottet i luften då IF:n passerade linjen och avslutade hela dagens segling. Beslutet att inte köra det fjärde varvet togs då vi såg hur utmattade och nöjda alla verkade vara med de tre race som genomförts. Och lite styrka till att segla i hamn behövs ju också.

Prisutdelningen.
Efter att bojarna plockats upp, båtarna kört in och jag matat in alla siffror i datorn så fick vi de slutgiltiga tiderna. Det var så pass stora mellanrum så LYS spelade inte så stor roll denna gång.
Prisutdelningen skedde på altanen under stark sol och många glada miner. Cleas Ekegren tog hem
vandringspriset för gott då han för tredje gången vunnit RövarCupen. Jag vill passa på att gratulera till denna vinst än en gång. Här följer en tabell för placeringar i racen, total poäng och slutplacering.
Placering efter LYS Båt/Skeppare__________________Race1___Race2___Race3___Poäng___Placering
Soling Cleas Ekegren_____________1_______1_______1_______3_______1
Star Johan Dahl_________________2_______2_______2_______6_______2
Lotus Pelle Andersson____________3_______4_______3_______10______3
Fenix Lars, Gunvor, Andersson_____4_______3_______4_______11______4
Winga 29 Peter Wirkensjö_________7_______5_______5_______17______5
Accent Christian Andersson_______5________6_______6_______17______5
IF Ingo Robisch_________________6________7_______7_______20______7

Jag vill tacka för visar intresse denna dag då vädret definitivt var på vår sida. Och av de tävlande att döma så verkade alla mycket nöjda ooch framför allt glada att vi tagit fram och lagat de gamla bojarna. Jag kan lova att de är med nästa år också. Då jag även ska vara utrustad med en ny startpistol så det blir ännu mer korrekt.
Tack för i år. / Jens Göransson och Per Johansson Kölbåtssektionen

Print Friendly, PDF & Email